Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Akademická velezrada

univerzita, česká věda

Stalo se mým koníčkem vždy, když na Universitě Palackého končí rektor, vysvětlit veřejnosti, proč se tak děje.


Při minulém neslavném odchodu rektora Millera, který utekl z univerzity, jež rozvrátil šíleným pokusem o násilné rozdělení nejsilnější fakulty, jsem situaci komentoval v článku Hanácké impíčment na dŽurnálu. Tehdy jsem přirovnával důvody k odvolání rektora k možnosti, kterou dává americká ústava Kongresu, aby odvolal prezidenta, pokud se tento dopustí činů neslučitelných s posláním a smyslem jeho úřadu.

Situace na Universitě Palackého od té doby notně eskalovala, předchozí rektor Miller se stal náměstkem na ministerstvu školství a univerzitu vede rektor Martin Procházka. Danajský dar v podobě vysokoškolského ústavu CATRIN – zřízeného bez souhlasu Přírodovědecké fakulty a okupujícího její budovy a přístroje – obdržel od svého předchůdce a slíbil jej vyřešit. Místo toho vyrazil na šílenou jízdu napříč akademickou samosprávou a dojel až za hranice občanského i trestního práva.

Tento týden podnikl rektor poslední zoufalý pokus zbavit se děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubaly. Děkan zastupuje univerzitu v soudním sporu s Radkem Zbořilem, což je ústřední postava spolku CATRIN a člověk spojený s největším skandálem s falšováním vědeckých dat v novodobé české historii. Připomínám, že Zbořil žaluje univerzitu, a nikoliv naopak, jak by velela logika. U soudu vyplynulo, že děkan má k dispozici důkazy, že předchozí rektor Miller konspiroval s žalující stranou za účelem vyvést z univerzity prostředky směrem k žalobci. Žalující strana tedy nutně potřebuje, aby univerzitu v dalším řízení zastupoval někdo, kdo tyto důkazy nepoužije, neboť to ohrožuje nejen Zbořila samotného, ale i náměstka ministra Millera.

Současný rektor tedy – v rozporu s vysokoškolským zákonem a všemi principy akademické samosprávy – podal děkanovi výpověď (čímž se zřejmě domnívá, že zanikne i jeho mandát) a zbavil ho práva zastupovat universitu ve sporu se Zbořilem. Rektor tento krok nekonsultoval ani s Akademickým senátem UP, ani s Akademickým senátem PřF, ani se Správní radou, ani s příslušnou odborovou organizací. Rektor tedy nerespektuje zákony proto, aby zvýšil pravděpodobnost, že jím vedená universita prohraje soudní spor a bude nucena vyplatit mnohamilionové částky osobě, která svým svérázným přístupem k výzkumu proslavila UP až za hranicemi.

Český právní řád zná pojem velezrady, kdy nejvyšší představitel státu jedná proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Na Universitě Palackého právě probíhá akademická velezrada. Dívejte se dobře – jestli bude převálcována demokratická akademická samospráva na veřejné vysoké škole, bude to další důležitý milník na české cestě na Balkán.

  • Sdílet: