Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

168 hodin nekorektně

Ministr vnitra Rakušan nám vyjednal ten slavný migrační pakt tak dobře, že pro něj naši poslanci spíše nehlasovali. To mluví samo za sebe.


Člověka zvyklého na tohoto týpka už máloco překvapí. Takže se vůbec nedivím tomu, že Rakušan dnes obhajoval svůj výdobytek argumenty, že to vlastně bude levné. Prý má tahle legrace s kupováním a prodejem lidí naruby stát mizernou půlmiliardu, říká ministr. Rozhodně na začátku, dodávám já. Dřív když jste zaplatili, notabene ekvivalent půlmiliardy, tak jste si mohli lidí koupit spoustu, otrokářství se tomu říkalo. Dneska budeme platit, když člověka chtít nebudeme. Šílenství se tomu říká.

Panu ministrovi zase jako v zásadě pořád uniká podstata. Migrační pakt není otázka kolik ale jestli. Je to kvalitativní rozhodnutí, nikoliv kvantitativní. Jak jednou přistoupíme na zvrácenou logiku tohoto nesmyslu, není principiální cesty zpět.

Z logiky věci proto navrhuji, že bychom mohli třeba Putinovi dát jednu mizernou půlmiliardu na pár raket, to je také levné. Nebo můžeme odůvodnit stavění koncentračních táborů tím, že do nich přece pošleme jenom málo přišedších lidí. Rozhodně na začátku.

Zůstaneme ještě u naší vlády. Schválila definici tzv. anticikanismu. To mne hodně překvapilo, měl jsem za to, že cikán je zakázané slovo. Čekal bych antiromismus. Ale asi chápu, dá se to vykládat jako že máme něco proti odbornému studiu Romského etnika případně nedej bože proti Římu. V kombinaci s Rakušanovým migračním paktem a vysokoškoláky zahlcenou Lampedusou by to mohlo vyvolat mezivládní roztržku s italským kabinetem. Takže anticikanismus, proč ne.

Coby šťourala mne napadá, že existuje-li anticikanismus, musí existovat i cikanismus a musí být kladný. Pokud si nechci naběhnout a být potrestán za anticikanismus, jsem zřejmý cikanista a to znamená co? Chybí mi definice, vládo! Dřív bych si myslel, že nemusím být ani anticikanista ani cikanista, prostě na celou problematiku kašlu, ale od té doby, co jsme v té metaforické válce, vím, že kdo nezastává ukrajinismus je automaticky antiukrajinista a to se rovná rusista. Svět je v poslední době černobílý, odstíny šedi existují jenom ve filmu, že.

Celá tato nová vládní terminologie je samozřejmě zbytečná. Už dávno jsem si zvyknul na populární slovíčka fobní případně filní, vláda je měla využít. Je pravda, že zatímco fobní je všude kolem nás, například olej je hydrofobní nebo Rowlingová je transfobní respektive málo transfilní, filní se kdovíproč používá mnohem méně. Alkohol je hydrofilní, což všichni využíváme, aniž to možná víme. Transfilní je zatraceně kladné, ale nikdo se tím kdovíproč neprsí. Přemýšlím, kdyby vláda místo anticikanismu raději definovala cikanofóbii, je to totéž? Ale Cikány vem čert, já jsem každopádně blbofobní antirakušanista. A omlouvám se do Vídně, pokud si toho všimnou.

Nechtěl bych dělat v Ústavu pro jazyk český.

  • Sdílet: