Stěhují se firmy po zavedení cel do USA? Některé i opačným směrem

Odvrácená strana dobrých úmyslů

Byla-li jedním z hlavních cílů Trumpovy tarifní tsunami přimět firmy, aby přesunuly výrobu na americkou půdu, pak dosáhl úspěchu pouze částečného. Navíc existují i opačné příklady.


Jedním z nich je americká likérka Philips Distilling. Sídlí v Minnesotě, což je stát Horního Středozápadu, jeden z těch, které sousedí s Kanadou. To má pro pochopení tohoto článku svůj význam. Likérka se totiž rozhodla přesunout část své výroby do Montrealu. Konkrétně produkci ovocného likéru Sour Puss, který je mezi kanadskými spotřebiteli velice oblíbený. Používá se především k přípravě koktejlů.

Proč ale k přesunu výroby došlo? Na vině je Trumpova obchodní válka, které doslova zdevastovala prodej tohoto likéru na kanadském území. Generální ředitel společnosti Philips Distilling Andy England to vysvětluje tím, že drtivou většinu zákazníků likéru Sour Puss má právě v Kanadě. Když prezident Trump spustil svoji tarifní smršť, firma přišla prakticky o veškerý byznys v Kanadě, kde prodejci v provinciích v reakci stáhli americký alkohol z regálů. Andy England uvádí, že z jednoho milionu lahví likéru Sour Puss, které loni jeho forma vyprodukovala, bylo do Kanady exportováno 98 procent. Převedeno na tržby jde o 23 milionů USD. Nemoudrou Trumpovou politikou likérka o tento trh přišla. Jediným smysluplným řešením bylo začít vyrábět v Kanadě. Pak už bojkot tomuto nápoji samozřejmě hrozit nebude. Likérka proto uzavřela smlouvu s quebeckým podnikem Station 22. Nachází se v Montrealu a specializuje se výrobu, plnění a distribuci alkoholických i nealkoholických nápojů. Má pět plnících linek, z toho jednu pro plechovky, což likérka v Minnesotě k dispozici nemá. Montrealský závod bude vyrábět Sour Puss s malinovou příchutí (červená viněta). Smlouva je sepsána na několik let a první láhve by se měly dostat na pulty obchodů v prosinci. Andy England potvrzuje, že objednávky už přišly ze dvou provincií.

Tato záležitost představuje vzácné vítězství pro kanadský výrobní sektor uprostřed celní války, neboť země javorů zažívá také opačný trend: stěhování některých technologií, např. v oblasti výroby automobilů a dalších, do USA. Navíc je tu jistota, že vzhledem k dlouhodobé smlouvě, se minnesotská likérka z Kanady jen tak nestáhne. Andy England komentuje situaci lakonicky: „Vůbec netuším, jestli bude nějaká obchodní dohoda (USA – Kanada) uzavřena, jestli bude zahrnovat cla a jestli nevydrží jen šest měsíců. Pro nás je jednou z nejdůležitějších věcí stabilita.“ To by samozřejmě potvrdil každý podnikatel hodný toho jména – nic totiž není horšího než „trumpovské turbulence“ závislé na tak neekonomických a nevyzpytatelných faktorech, jako je prezidentova reakce na televizní reklamu. Ředitel England s roztrpčením připomíná, že dříve zhruba 13 procent veškeré produkce jednoho ze dvou závodů společnosti Philips Distilling (toho v St. Paulu, druhý vyrábí v Princetonu) směřovalo na kanadský trh (samozřejmě nešlo jen o Sour Puss), avšak tyto vztahy po příchodu Trumpa a kvůli němu ochladly. Výhodou přemístění výroby do Montrealu jsou snížené náklady na dopravu a možnost lépe se přizpůsobit preferencím kanadských spotřebitelů. Andy England také hovoří o rozšíření sortimentu – jde například o už namixované koktejly v plechovkách (model ready-to-drink) nebo perlivé alkoholové nápoje s ovocnou příchutí, tzv. tvrdé seltzery, což prý v Quebecu získává na popularitě.

Na tomto příkladu vidíme, že dobré úmysly vedou… ne snad přímo do pekel, ale třeba z Minnesoty do Montrealu.

Volně podle serveru CTV News:

https://www.ctvnews.ca/montreal/article/sour-puss-drink-to-be-produced-in-montreal-to-avoid-saq-boycott/

  • Sdílet: