Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Česko ve formě?

komentář k vystoupení vlády

ČR potřebuje zkrotit výdaje státu. Je konsolidační balíček Česko ve formě tímto krotitelem?


Je správné a žádoucí udělat zásadní reformy hospodaření státu. Je však konsolidační balíček Česko ve formě touto reformou? Nepochybně v něm jsou správné a užitečné kroky a opatření, ale o tom v dalším příspěvku.

Než se tedy podrobně seznámím s jednotlivými opatřeními, mám několi osobních postřehů a poznámek:

Kdybych slyšel jen projev Petra Fialy, odtržený od všech jeho předchozích slov a činů, zatleskal bych a se slzou v oku bych byl šťasten, že máme tak férového a slušného premiéra.

Ministr Jurečka kritizuje předchozí vlády, tedy ty, v nichž seděl a rozhodoval.

Ministr Bartoš vystoupil, jako všichni ostatní, s pozitivně a vstřícně laděným projevem. Ten ministr Bartoš, kterému vláda za odměnu a jako odškodné zřídila Digitální a informační agenturu, úřad, nový úřad, přes který se lépe a snadněji bude utrácet za tzv. digitalizaci státní správy. Že o nic nejde? Jistě, jde jen o desítky miliard korun ročně.

Všichni tiše a nenápadně ignorují fakt, že největší zátěží pro naši ekonomiku i pro kapsy občanů nejsou důchody, ale přebujelý stát, a především podvolení se klimatickému alarmismu a klima politice EU a Německa - Green Deal, dekarbonizace, podpora elektromobility, podpora a upřednostnění OZE, zákazy spalovacích motorů, zelená taxonomie, emisní povolenky a jejich rozšíření atd. To jsou ony hrozby, které devastují naše hospodářství.

Vláda se skládá z lidí, kteří v opozici vyhlašovali, že jistě nebudou zvyšovat daně a jedině úspory na straně státu jsou správným postojem k hospodaření státu. Byli tito lidé v opozici slepí nebo se jim jen hodilo slibovat?

Řečeno s klasikem, slova, slova, slova, princi. Slova a věty vlády jsou krásné, ale její činy a dopady její politiky, podvolené progresivismu, jsou hrozivé.

P.S. Věcně a konkrétně jednotlivá opatření okomentuji v následných příspěvcích. Jistě uznáte, že to chce trochu studia a úvah.