Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

K novému albu Taylor Swift

Pohled křesťanů

Jedna z nejúspěšnějších, nejuznávanějších a nejoceňovanějších zpěvaček vydala 19. dubna 2024 album „The Tortured Poets Department“. Recenzenty je vysoce hodnocené, fantasticky jde na odbyt a kraluje hitparádám. Je tu však jedno „ale“.


Taylor Swift se vysmívá křesťanství. Po analýze jejího nejnovějšího alba to konstatuje odborný americký portál Movieguide.org [1] zaměřený na tzv. křesťanský entertainment (hudbu, filmy, TV pořady aj.). V této oblasti uděluje každoročně v Hollywoodu vlastní cenu (Movieguide Award). Letos byl mezi oceněnými v kategorii Nejlepší film pro dospělé snímek „Jesus Revolution“ (USA, 2023), v ČR uváděný (z mně neznámých důvodů) jako „Otevři své srdce“.

Portál píše, že v novém albu superhvězdy T. Swift se na několika místech ona sama povyšuje nad Boha a ve dvou písních se posměšně vyjadřuje o křesťanské sexuální etice. Její pýcha, s níž se staví proti Bohu, je patrná v písni „I Can Fix Him (No Really I Can)“. V ní zpívá, že chodí se „zlým chlapcem“, kterého pouze ona sama dokáže napravit.

(Volně)

Když jim říkám, že je to můj muž,

kroutí hlavami a říkají: „Bože, pomoz jí.“

Ale váš dobrý Pán

nemusí hnout ani prstem.

To já ho můžu napravit, opravdu můžu.

Pouze já.

Zde se tedy T. Swift vysmívá síle modlitby a chvástá se něčím, co se jí nakonec stejně nedaří, jak slyšíme v závěru skladby: „Wow, možná to nedokážu.“ Ale kopnout si do křesťanů neopomněla.

Hanebné je také její vyjádření v písni „loml“ (Love of My Love), když nazývá svého milence Duchem svatým, což je v křesťanství, soudobým jazykem řečeno, hodnoceno jako jednoznačně „za hranou“.

(Volně)

Ty sprosťáku, komediante.

Ty Duchu Svatý,

řekl jsi mi, že jsem tvou životní láskou.

Asi milionkrát.

Její pohrdání křesťanstvím se naplno vyjevilo v písních „But Daddy I Love Him“ a „Guilty As Sin?“, v nichž pohrdá křesťanskou sexuální etiku a Ježíšovým učením o pokušení. Odmítá princip, který zastává drtivá většina církví, že sex má být naplněn až v manželství a dává najevo, že je nad biblické učení povznesena.

(Volně)

A teď vám něco řeknu.

Nemusíte se za mě modlit.

Já a můj divoký kluk a všechna ta divoká radost.

(On byl chaos, on byl bouřlivé hýření.)

Jestli tahleta šeď je to, co pro mě chcete,

tak je to bezvýznamné tlachání.

Má volba je on.

(Volně)

Co když odvalím kámen?

Stejně mě ukřižují.

Co když způsob, jakým mě držíš, je skutečně to, co je svaté?

Jestli dlouhotrvající slušnost je to, co po mně chtějí,

nevědí, jak úžasně jsi mě pronásledoval.

Vytrvale volím tebe a sebe.

Portál Movieguide konstatuje: „Ironií je, že zatímco T. Swift v albu zesměšňuje křesťanskou etiku a ptá se, proč jsou chtíč a sex mimo manželství hříšné, současně odhaluje ovoce vlastní sexuální etiky a přiznává narušení života a zlomené srdce v důsledku neúspěšných vztahů.“

Verš z písně „Florida!!! (volně):

Potřebuju zapomenout, tak mě vezmi na Floridu.

Mám čeho litovat, pohřbím tam výčitky.

Řekni mi, že jsem odporná, řekni, že je to neodpustitelné.

Alespoň ty panenky jsou krásné, do hajzlu se mnou, Florido.

Portál uzavírá: „Skutečnost, že jedna z nejpopulárnějších a nejznámějších celebrit své generace nemůže najít štěstí odhaluje, že život ve světě vede k smrti, zatímco život pro Krista a v souladu s Jeho učením vede k životu. T. Swift si bohužel zvolila cestu k smrti a sklízí plody své práce.“

Shane Pruitt, který působí v baptistické agentuře North American Mission Board zaměřené na vnitřní misii v USA, vyjádřil svůj postoj k albu svůj postoj k albu „The Tortured Poets Department“ na svém Facebooku [2]. Přiznal, že dříve i on T. Swift poslouchal, nicméně nyní nastal čas to přehodnotit. Argumentuje: „Měli bychom se jako křesťané, kteří jsou naplněni Duchem, bavit a zpívat texty, a ty nechat působit na děti, které nejenže se odlišují od toho, čemu věříme, ale ještě se tomu vysmívají?“ Odpovědět si musí každý sám.

A proč o tom vlastně píšu? Domnívám se, že když někdo zesměšňuje to, čemu jako křesťan věřím, co je alfou a omegou mého života a co se v žebříčku mých hodnot nachází na prvním místě, mám nejen právo, ale i povinnost se k tomu kriticky vyjádřit. Byť by tím posměváčkem byla špičková americká umělkyně. I to je přece součástí svobody slova.

[1]

https://www.movieguide.org/news-articles/taylor-swift-mocks-christianity-in-her-new-album.html

[2]

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=961378175355080&id=100044487187264&rdid=1xWwWvRHkx2vnfig

  • Sdílet: