Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

20 let od snu k protektorátu

Výročí vstupu do EU

1. května 2024 o půlnoci uplynulo 20 let od našeho vstupu do EU. 20 let trvala 1. republika. 20 let byla doba mezi 1948 a 1968. 20 let jsme žili v Husákově normalizaci. 20 let je dlouhá doba a čas na změnu.


A. Vondra na síti X napsal:" Před dvaceti lety jsme vstoupili do Evropské unie. Lidé v referendu tehdy správně rozhodli, že se Česko bude aktivně podílet na evropské integraci, která je zárukou mírové a přátelské spolupráce v bezpečné a prosperující Evropě."

Ne, nechtěli jsme integraci, chtěli jsme volný pohyb lidí, služeb, kapitálu, volný obchod, možnost práce a studia ve svobodných západních zemích. Chtěli jsme být suverénním státem, rovnoprávným se Západem. A co jsme? Kolonie Evropského svazu, která na slovo poslouchá bruselskou vrchnost. Pětikoalice se chová jako protektorátní vláda.

Ano, chtěli jsme mír, bezpečí a prosperitu, nečekali jsme, že slovo mír se stane sprostým slovem a z prosperity zbude "válečná konjunktura". Ekonomové vědí, že to žádná lichotka hospodaření není a že to skončí inflací.

Dnes 1. 5. 2024 si připomínáme 20. výročí skonu krátce obnovené české státnosti v samostatné ČR. Kolik z nás tehdy, kromě Václava Klause, Benjamina Kurase a Alexandra Tomského tušilo, že za 20 let budeme součástí SSSE (Svazu socialistických států Evropy)?

První máj je lásky čas a pro řadu z nás začíná nejhezčí období roku v našich klimatických podmínkách, dokud se nám ta planeta aspoň trochu neohřeje. Tak si to užijme. Nebuďme malověrní, zbývá torzo naděje, volby, mysleme s Františkem Halasem na chorál, ale především dobře vybírejme. A opakujme si v Máji s K. H. Máchou:

Ach zemi krásnou, zemi milovanou, kolébku mou i hrob můj, matku mou, vlast jedinou i v dědictví mi danou, šírou tu zemi, zemi jedinou!

  • Sdílet: